Vértop Üdülőfalu

Vég nélküli vakáció a Szigethegység szívében

Vértop egy hétvégi üdülőfalu, mely Bihar és Fehér megye határán, 1150 m magasságban fekszik a Bihari hegyek szívében. Lehet tél vagy nyár, Aranyoson mindig van mit csinálni. A tűlevelű erdők hűsítő árnyai közt vagy a vidám illattengerben fürdő réteken sétálni, hegyi legelőkön bandukolni, érezni a hegycsúcsok hívását, felfedezni a természeti jelenségek izgalmas formáit, kipróbálni a korszerű sípályák lejtőit, a mindenfajta vastagságú pénztárcára szabott szálláshelyeken édes álmot aludni.

A környékbeli turistautak elvezetnek azokra a helyekre, melyek messze földön is híresek szépségükről és különlegességükről. Ilyen a varázslatos Rozsda-szakadék, a mesebeli táj, amely a Nagy-Bihar csúcsról (1849 m) vagy a Zengőkőről (1658 m) tárul a turistaszemek elé vagy a kanyargó hegyiutak melyek a meredek Fekete-kövekhez, Galbina-kőközhöz, a Vércsorog-vízeséshez és a Bihar-kapuhoz vezetnek.

Vértop közvetlen közelében 3 sípálya is van, melyek közül a legnépszerűbb az 1880 m hosszú, közepes és nehéz nehézségi fokú Zengőkő-pálya. A korszerű felvonó a pálya aljáról 250 m magasra viszi fel a sportolókat, ahonnan legyen tél vagy épp nyár, a kilátás lélegzetelállító. Vértopon nem kevesebb, mint három síiskola működik több mint 40 diplomás oktatóval.