Canyoning - Vértop körül

Sport, kaland és egy egészen elképesztő módja a természet megismerésének – ez a canyoning, melynek egyre több követője van az ország ezen a részén is. A sport gyakorlására Vértop környéke tökéletes helyszínnek bizonyul, tudják ezt a külföldi turisták is. A Száraz-völgy az egyik leglátogatottabb, úgy is beszélnek róla, mint a pálya, „amely a legjobbat hozza ki az emberből”.

Száraz-völgyi canyoning pálya

Elhelyezkedés: Bihari hegység

Útvonal típusa: szakosodott

Jelzés: jelöletlen, csak idegenvezetővel járható

Hossza: 4,10 km

Szintkülönbség: 737 m

Teljesítési idő: 6 h

Megközelítési idő: 1,5 h

Elérhetőség: állandó

Útvonal leírása: Vértop – Rozsda-szakadék – Szárazvölgy – Galbina-völgy. A bejárat a Rozsda-szakadék irányából történik, a kijárat pedig csakis a kanyonon végig, a Száraz-völgy és a Galbina-völgy kereszteződésénél. Az útvonal nehézkes, tapasztalatot és speciális felszerelést igényel.

Vízesések tárháza

Az  Erdélyi Szigethegység Nemzeti Parkban, nem messze Vértoptól, a Szegyesd-völgy hegymenetében, 0,5 km távolságban a sárga jelzésű útvonallal való kereszteződéssel kezdődik, majd a Rossz Szoros és a Tulogdy-gádor találkozásánál végződik a Rossz Völgy kanyon. Ez a völgy a vízesések útvonala, ami még az extrém sportok rajongóit is kihívás elé állítja. A kanyon körülbelül 400 m hosszú, 180 m szintkülönbséggel. Az út 17 vízeséssel nyűgöz le, a legnagyobb 20 m magas. Akik egy kis adrenalin többletre vágynak meglátogathatják a Szegyesd-völgyi kanyont, ami igencsak keresett célpontja a kanyoning szerelmeseinek. Vértopon körbeforog a kaland, bárhová mész, izgalom és kihívás vár. Érdekesség, hogy száraz időszakok idején a völgy vize teljesen eltűnik.

[wpml-string context="content templates" name="Other Destinations"]Other Destinations[/wpml-string]