Biharország csúcsa, a Nagy-Bihar

46.4403115, 22.687840499999993  

A Nagy-Bihar csúcs a legmagasabb az Erdélyi-Szigethegységben. A távolból a hegycsúcs piramis alakot formáz, dölyfösen magasodik a Belényesi medence fölé.

Kétség nélkül mondható, hogy az itt töltött szabadidő legértékesebb eleme a látvány maga. Akik megmásszák a csúcsot egy semmihez sem hasonlítható élményben lesz részük, mikor a tájkép a lábuk alatt fogja össze a környező hegyeket mint a Gyalui-havasokat, az Öreghavast, Vigyázót, Béli-hegyet, Torockói hegyeket és az Érchegységet is. A Bihari hegyek gerince a látvány széles palettáját kínálja, bárhol állunk meg egészen a Kis-Bihar csúcsig (1769 m), a szédítő tájkép garantált. Egy ritkaság a romániai Kárpátokban a Zanoga-tó, amely kialakulását tekintve egy természeti katlanban képződött az esőzések és a hóolvadás következtében. A Nagy-Bihar csúcsra a kék csíkkal jelzett útvonal visz fel.

Nyáron túrakerékpárral is megközelíthető, a téli évszakban pedig a túrasíelés ideális helyszíne. A kisebb fizikai igénybevételre felkészültek számára a Nagy-Bihar csúcsot a Zengőkőig felvonóval ajánlott megközelíteni. Gyalogosan a túra 5 óra hosszát tart, téli időszakban a Salvamont hegyimentők által kiadott figyelmeztetések figyelembe vételével indulhatunk neki a csúcs meghódításának.[wpml-string context="content templates" name="Other Destinations"]Other Destinations[/wpml-string]