Vértop – kaland a szabad ég alatt

A vértopi hétvégi falu környéke keresztül-kasul bejárható a különleges szépségeket összekötő turistaútvonalakon, utakon, melyek a fizikai erőnlétet is próbára teszik. Vértopról könnyen elérhetőek a Nyugati Szigethegység emblematikussá vált turistahelyei: a Rozsda-szakadék, a Galbina-kőköz, a Vércsorog-vízesés, a Bihar-kapu barlang, a Fekete kövek meredeke. A Nagy-Bihar csúcs (1849 m – a legnagyobb a Szigethegységben), a Kis-Bihar csúcs (1769 m) és a Zengőkő (1658 m) csúcsokról olyan kilátás nyílik, melyek bizonyítékai a természet évszaktól független utánozhatatlan kreativitásának. A sípálya felvonója nyáron is működik, érdemes kipróbálni, hiszen a magaslati levegőt úgy belélegezni, hogy közben a táj szépségtől alig kapni levegőt – olyan gyönyörű disszonancia, melyről lemaradni nem érdemes.

Via-Ferrata

A függőleges élményeket a via-ferratan lehet tetőzni. A Fekete-kövek meredek oldalán huzalok és fém kapaszkodóból kialakított útvonal 200 méteres hosszúságban ígér feledhetetlen élményt. Az útvonal alatt 1000 méteres mélység tátong, és a Fekete-kövek oldalán nagyon jól kombinálható a sziklamászás a via-ferrata-val. Az útvonal nehézségi foka a könnyűtől a közepes skálán mozog, egy kilátóban végződik, ahol a Bihar-tömb panorámája részleteiben megcsodálható.

Alpinizmus és sziklamászás

A Fekete-kövek meredek oldalán mászásra kialakított útvonal van. Három különböző hosszúságban 2A technikai nehézségű falon lehet mászni. Az útvonalak teljesítésével járó jutalom nem kevesebb, mint a Fekete-kövek által határolt természeti amfiteátrum látványa a csúcsról.

Hegyi kerékpár

Az aktív pihenésre vágyók Vértopon a kerékpározást is választhatják a hegyi túrázáshoz. A Bihari tetőt látogatják leginkább a biciklisek, még akkor is, ha ez az az útvonal, ami fizikailag leginkább igénybe vesz. Majdnem az összes ösvény, erdei út kerékpározásra alkalmas, és nem utolsó szempont az sem, hogy a Szigethegység legtöbb természeti látványossága elérhető mountan-bike-al is.

Kalandpark

Főképp a kisgyerekes családok, de bárki, akinek van még némi fölösleges levezetni való energiája, megteheti ezt a vértopi kalandparkban, ahol drótkötélpálya, mászófalak, íjászkodás várja a kalandvágyó kishősöket és az őket a kiteljesedésben támogató szülőket.

[wpml-string context="content templates" name="Other Destinations"]Other Destinations[/wpml-string]