A Pádis-karsztfennsík

46.5961004, 22.73249450000003   Platoul Carstic Padiș, Pietroasa

A Bihari hegyek közép-északi részén, 1250 és 1280 m magasságok között húzódik a Pádis fennsík. Leginkább mégis az Erdélyi Szigethegységet ismerők szívének a csücskében van jelen. A hely gyönyörűsége abban rejlik, hogy megszólít, és ideköt. Ha jártál már itt, akkor biztosan megfogadtad, hogy vissza fogsz térni. A sűrűn egymás mellett húzódó számtalan természeti csoda, a karsztformák és jelenségek bűvöletéből nehéz elszakadni. Lépésről-lépésre fogsz találni valami kecsegtetőt, szépet. Az Erdélyi Szigethegység Természetvédelmi Park különleges és megbecsült kincse Pádis.

Országos és nemzetközi szinten beszélnek szuperlatívuszokban a karszt-jelenségeiről. Európa legnagyobb karsztalakzatának ad otthont a vidék: a Csodavár Románia legmagasabb barlang-kapuja. A 76 m magas bejárat az ország legmélyebb zsombolyába, a V5-be visz, mely a föld alatt eléri a 653 m-es mélységet.

Ugyanitt található Románia egyik legnagyobb összefüggő föld alatti karsztrendszere a Zapogye – Fekete Barlang között, körülbelül 12 km-es hosszúságban. Az Aragyásza-barlang nem véletlenül kötelező látnivalója a vidéknek, lenyűgöző látványa egyedülálló. Romániában az egyetlen igazi polje – egy minden oldalról zárt karszt medence, egy időtlenséget sugárzó tartomány – a Ponor-réti polje. Európa egyik legfontosabb paleontológiai feltárási helyszíne az Oncsászai barlang. Itt barlangi medve csontokat tártak fel, egy olyan fajét, mely valamikor az emberiség hajnalán pusztult ki. Ha Pádis környékére visz az utad, semmiképp ne hagyd ki a három barlangot, amely az év minden szakában jégbe burkolózik: az Eszkimó-jégbarlang, a Porcika barlang és a Bársza-jégbarlang. Ha csak céltalanul barangolsz, akkor is észreveszed a vad, látványos, meredek szorosokat, amelyek a Meleg-Szamost vagy a Galbena völgyet ölelik körbe, tekinteted nem tudja elkerülni a mélyről feltörő Galbena karsztforrást sem. Nem hiába mondják, hogy egy élet sem elég ahhoz, hogy Pádist méltóképp megismerd. Nem véletlen az sem, hogy Czárán Gyula, akit a „magyar turizmus atyja”-ként ismerünk élete legszebb éveit ajándékozta ennek a tájnak.

A Pádis-karsztfennsík az ígéretek földje mindazok számára, akik a barlangok rejtélyes világát kívánják feltárni. A turista útvonalak hálózata sűrű, rendezett, minden gyöngyszemet összeköt, amelyet az Erdélyi-Szigethegységben látni érdemes. Az ösvények szépsége, nehézsége vagy épp könnyűsége a turisták minden rétegét meg tudja szólítani, a kalandoroknak a veszélyes, meredek szurdokokon keresztül, a sziklafalakon vagy a föld alatti várakban kanyargó útvonalakat kínálja a hegység.