Kaland a természet lágy ölén, a Galbina-kőköz körút

A karsztjelenségek kifogyhatatlan tárháza, formák és méretek látványos és elbűvölő játéka – a Galbena-kőköz kihagyhatatlan célpontja az Erdélyi-Szigethegységnek. Ellenállhatatlan kalandvágyat ébreszt ez a hely, a híres amerikai túlélő, Bear Grylls is forgatott ezen a környéken. A via ferrata csapások mentén végigegyensúlyozni a láncokba és huzalokba kapaszkodva, az Eminenciás-vízesés szélén leereszkedni, a barlang mélyeit végigjárni, a Galbena-forrás különleges előadása mind-mind tiszta kaland. Elővigyázatosságot követel viszont, számos felkészületlen és figyelmetlen turista esett már áldozatául a hegy szigorú törvényeinek. A Galbin-kőköz Pádis irányából a sárga kör jelzés mentén, vagy Vértopról a vörös csík jelzésű útvonalon közelíthető meg.

Útvonal típus: körút

Jelzés: sárga kör

Hosszúság: 19 km

Szintkülönbség: összesített emelkedő: 1182 m

Nehézségi szint: közepes, a nehéz irányába

Megközelíthetőség: télen tilos

Időtartam: 10 óra és 30 perc

Források: három ivóvíz-forrás: egy a Flóra-réten (félúton), kettő a Havasfő-réten, a ponori erdészház és a Salvamont-Salvaspeo hegyimentő munkapont között.

Az útvonal jellemzői: körút típusú útvonal, a Galbena-völgy forrásától kezdődően a völgy különleges karszt-jelenségeinek meglátogatására. Az útvonal hosszú és fárasztó, számottevő szintkülönbségekkel, épp ezért a fizikai kondíció megléte elengedhetetlen azoknak, aki ezt az útvonalat bevállalják. Télen az útvonal járhatatlan, míg a melegebb évszakokban is fennáll az árvízveszély, így az időjárási előrejelzéseket mindenképp kell figyelni a kirándulás előtt.

Az útvonal leírása: Pádis menedékház – Bradetanului völgye – Ponor-rét – Porcika-Zsomboly – Galbena-forrás – Galbena-kőköz – Flóra-rét – Eszkimó-jégbarlang – <Galbina-szirti letérő> – Havastő erdészház – Pádis menedékház

[wpml-string context="content templates" name="Other Destinations"]Other Destinations[/wpml-string]