Hegy és sziklamászás

A Király-erdő-hegység, s kifejezetten a Sebes-Körös szurdokvölgye kivételes alkalmat nyújt hegy és sziklamászásra. A sziklák magas falai már a romániai alpinizmus kezdetétől felkeltették a hegymászók figyelmét. Igazi paradicsom ez a hely a hegymászást tekintve, hiszen közel 300 hegymászási útvonal található itt, amelyek különböző nehézségi fokkal és hosszúsággal rendelkeznek. Ezek az útvonalak 20 zónában helyezkednek el a sziklák mészkőfalain. Így hát mindenki találhat kedvére való útvonalat, függetlenül attól, hogy kezdő vagy tapasztalt hegymászó.

Vársonkolyos valóságos ajándék a hegymászás szerelmeseinek. Az egyik legkedveltebb hely a Zenovia-szikla/szirt, amely Nagy Magyar-barlang közelében található. Egy másik híres terület a “La Surplombă” nevet kapta és nehéz útvonaláról ismert. Az ország legjobb hegymászói mind eljönnek ide, hogy eleget tegyenek ennek a kihívásnak.

A legmodernebb hegymászó útvonalak a Poieni-völgyben, az Osoi-barlang közelében, Vércsorog területén lettek kiépítve. Ezek a hegymászó útvonalak is hamar híressé váltak, annak köszönhetően, hogy könnyen megközelíthetőek és nagyszámban (több mint 30) vannak jelen egy kis felületen.

[wpml-string context="content templates" name="Other Destinations"]Other Destinations[/wpml-string]