Biharfüred, a múlt kincse

46.691426652405184, 22.6214233320801  

Biharfüred, Románia egyik legrégibb hegyi üdülőközpontja a 20. század elején ragyogó korát élte. Sajnos az akkori idők építészeti ékszerei mára már eltűntek. Az 1102 m magasan lévő üdülőhely mégis megőrzött némi turistacsalogató tulajdonságot: ionizált levegő, ásványvíz-források, a tájképekről életre kelt természeti szépség, a téli sportok űzőinek pedig itt az annyira keresett fehér arany, a hó.

Az egynapos turista útvonalak a legkeresettebb vízesésekhez viszik el a kirándulókat: Ördögmalom-vízesés, Szerenád-esés, Lája-esés, Hotvolé és a Jadolina-esés, vagy épp a Horgas csúcsra, ahonnan tisztán látni Belényes földjét vagy a Vigyázót. A fürdő központjától két lépésnyire található a Csoda-forrás, Románia egyik legelismertebb ásványvíz forrása, ugyanakkor ősidők lakóira utaló legendák helye is.

Télen, a fent említett vízeséseket előszeretettel keresik a jeget meghódítani vágyó alpinisták, de azok a turisták is eljönnek, akik a csendet kutatják és a víz folyásának megfagyott mintáiban talán meg is találják.

A fürdő gyógykezelési központjában a turisták megtapasztalhatják a hegyi levegő és az ásványokban gazdag víz gyógyító erejét. A két sípályát egész télen át hótakaró fedi, az egész országból ideutazó síelők nagy örömére.

Megközelíthető: E 79 (DN76): Nagyvárad – Déva, Belényesig, utána DJ 764A, érkezés Biharfüredre.