Gálospetri tájháza – A vidéki élet emlékei

47.483757498924625, 22.21747751191708  

Kéri Gáspár orvos, Gálospetriből származik, szenvedélyének köszönhető, hogy a Bihar megye erre a részére jellemző magyar családi ház remek állapotban maradt fenn, túlélt mintegy 150 évet. 2002 óta nyitott a látogatók számára a Kéri Gáspár gyűjteménye. Különlegessége az, hogy a lehető legautentikusabb módon sikerült visszaállítani a házat abba az állapotába, ahogyan az 1870-ben épült. Az udvaron a földműveléssel foglalkozó család házának a melléképületei is megtekinthetőek, úgy mint: az istálló, a disznóól, szekérszín, szénásszín, pince. A ház kapuja és a kerítés az autentikus elemekre alapozva és a részletekre való fokozott figyelemmel lett rekonstruálva.

A gémeskút és a kerítés meghosszabbításában épített magtár erre a vidékre tipikusan jellemző építkezési elemek. A melléképületek egyike a paraszti élet és a mocsárvidéki halászat kellékeit, szerszámait mutatja be, amelyeket régen az Érmelléken használtak.

A pince és ennek bejárata a lehető legtisztább képet mutatja arról, hogy mennyire központi elem volt itt a szőlő, és a belőle készült bor. A nádfedeles vályogház fatornáca marasztal, hogy csak egy utolsó pohárral igyál még a gazda borából.[wpml-string context="content templates" name="Other Destinations"]Other Destinations[/wpml-string]