FEDEZD FEL A KIRÁLYERDŐT

A Királyerdő-hegységet évszaktól függtlenül érdemes felfedezni. A különféle szabadidős tevékenységek, kulturális örökségegek túl a természet egy valódi csodájának lehet szemtanúja az aki a kistérségbe látogat. A Királyerdő igazi kincseit a földalatt találjuk, hiszen több mint 2000 barlang található a térségben, továbbá Románia első kiépített és látogatható barlangjai is itt találhatóak. A kiránduás során kettő kiépített barlangot lesz lehetőség megtekínteni. 

A kirándulás útvonala:

Nagyvárad – Félixfürdő – Élesd – Körösrév – Vársonkolyos – Barátka – Magyarrósa – Mézgedi barlang – Belényes – Félixfürdő – Nagyvárad

A megtekíntésre kerülő látványosságok:

Gheghie-i ortodox fatemplom (XVIII. sz.); Kerámia kézműves műhely Körösréven; A Sebes-Körös szurdokvölgyében található Nagy-Magyar barlang; A Magyarrósa-i vízimalom, a Mézgedi barlang; A Magyarremete-i református templom (Szent László legenda freskók, épült: XIV-XV. sz).

+++

További részletek hamarosan.

AZ ÉRMELLÉK ÉS A BERETTYÓ-VIDÉK (A BOR ÚTJA)

Bihar megye északi részét a többségben magyarok lakta Érmellék és Berettó-vidék alkotja. A térségben főképp történelmi, kulturális és naprajzi eredetű látnivalókat találhatunk. A településnevek is árulkodóak, hiszen itt található például Szentjobb, mely nevét az évszázadokon keresztül itt örzött Szent István ereklyékről kapta, illetve Hegyközszentimre, mely Szent Imre hercegről lett elnevezve, ugyanis a trónörökös a környéken lelte halálát egy vadászat során. Az Érmellék elismert borvidék, ahol a többnyire vidéki környezetben nagy hangsúlyt fektetnek a régi hagyományok és értékek ápolására. A legkiterjetebb szőlőskertek az Érmelléken Bihardiószegen, Székelyhídon és Érmihályvalván, a Berettó-vidékén pedig Hegyközszentimrén és Szentjobbon találhatóak.

A kirándulás útvonala:

Félixfürdő – Nagyvárad – Szalárd – Hegyközszentimre – Margitta – Ottomány – Szalacs – Gálospetri – Székelyhíd – Bihardiószeg – Nagyvárad – Félixfürdő

A megtekíntésre kerülő látnivalók:

A Bihar-i földvár (Ménmarót központi erődítménye); A Szalárd-i református templom (XV. sz.); Egy Hegyközszentimrei borászat (borkostoló); Margitta városa (ebédszünet); A Komáromy-kúria, Ottományban (XVIII. sz.); Az 1000 pince faluja – Szalacs (tájház és hagyományos borospincék); Gálospetri (tájház); Bihardiószeg (a Zichy kastélyban található térségi múzeum, bórkostoló).

+++

További részletek hamarosan.